#2016-07-14 01:40:00 

lesiowamama

Użytkownik

Posty: 113

Skąd: Garwolin

Wiek: 28

Mój lekarz zalecił mi, żebym ograniczyła zażywanie cukru i zalecił korzystanie z miodu albo słodzika. Do tego drugiego nie przekonuje mnie duża ilość zawartej w nim chemii, ale zaciekawił mnie mód. Nigdy nie miałam okazji się z nim bliżej zapoznać, ale jak zobaczyłam ile jest rodzajów miodu, każdy o innym kolorze i konsystencji że nie wiem który miód kupić. Z czego wynika ta różnorodność?
#2016-07-14 02:28:23 

dzikahorda

Użytkownik

Posty: 71

Skąd: Opole

Wiek: 19

To prawda z tą ilością i różnorodnością miodów. Ja spożywam najczęściej miód gryczany, mam już z uwagi na wiek problemy z krążeniem i sąsiadka mi podpowiedziała, że jest najlepszy na takie rzeczy. Piję juz od kilkunastu miesięcy i widzę różnicę, o wiele lepiej się czuję, niz wtedy jak slodziłam cukrem.
#2016-07-14 03:47:55 

Destroyer

Użytkownik

Posty: 71

Skąd: Pardubice

Wiek: 22

Rodzaj miodu zależy wyłącznie od tego jaka rolina w danym okresie ma czas kwitnienia. Z resztą same nazwy na to wskazują (mód wrzosowy, lipowy spadziowy itp.). Czytałem nawet na pszczeliazyl.pl/blog/, że sporo osób zajmujących się pszczelarstwem przewozi ule do różnych miejsc, w zależności od pory roku i okresu kwitnienia roślin.
#2016-07-14 06:15:33 

lesiowamama

Użytkownik

Posty: 113

Skąd: Garwolin

Wiek: 28

No tak, ale przeciez nigdy nie jest tak, że tylko jedna roślina kwitnie. Teoretycznie dla mnie każdy miód jest wielokwiatowy i dziwi mnie, że można tak jasno okrślić odmianę miodu.
#2016-07-14 06:40:12 

Volveryin

Użytkownik

Posty: 106

Skąd: Police

Wiek: 40

Zgadzam się, zazwyczaj jest tak, że w jednym okresie kwitnie kilka roślin i jest to czymś naturalnym. Z tym, że pszczoła może odlecieć zazwyczaj maksymalnie 1,5 km od ula żeby przyniosła pyłek z kwiatów. Dlatego pszczelarze najczęściej w różnych okresach, tak jak pisał kolega wyżej, przewożą ule z miejsca stacjonarnego na konkretne pożytki pszczele, czyli miejsca kwitnienia okreslonych roślin np. pola żepakowe lub wrzosowiska, wówczas ten miód jest produkowany w większości z pyłku jednej rośliny, co zapewnia jego czystość.
#2016-07-14 07:15:19 

lesiowamama

Użytkownik

Posty: 113

Skąd: Garwolin

Wiek: 28

Acha, no dobrze panowie już rozumiem, a może wiecie gdzie znajdę opis jak powinien wyglądać mód konkretnego rodzju i na co zwracać uwagę przy zakupie?
#2016-07-14 09:43:24 

Destroyer

Użytkownik

Posty: 71

Skąd: Pardubice

Wiek: 22

Na stronie pszczeliazyl.pl jest również dostępne forum, może tam pani zapytać doświadczonego pszczelarza o radę, na ppewno udzieli pani cennych wskazówek apropo miodu i jego właściwości, bo ja to bardziej smakoszowo zajmuję sie miodkiem kupowanym własnie od niego, heh :)
DODAJ ODPOWIEDŹ
Copyright 2015